Idag har tjejerna och jag varit på en liten roadtrip till Anna Larsson (3vallare) igen. Jag behövde hjälp med alla tre så vi försökte dela lektionen i tre hyfsat lika stora delar.

Bojan fick börja. Vi håller på att träna in att hon ibland får hoppa upp och trycka med nosen i min vänstra handflata i fotgåendet  (“tryck!”). Detta för att få mer rakt fram-uppåt-nära-tänk, men också för att hon tycker att det är kul och att det förhoppningsvis höjer hennes engagemang för just det momentet.

Efter att ha kikat på detta övergick vi till framåtsändandeträning. Det är ju ett väldigt komplext moment, minst sagt. Ena delen som vi tränar på är att springa rakt fram till en target, stanna på den utan att vända huvudet mot mig och sedan på “varsågod!” springa fram och äta godis ur en skål framför targeten. Den andra delen är att gå långsamt mot en liten leksak. Hon kan båda delar riktigt bra och vi ska nu långsamt fasa ut skålen så att hon trampar på targeten, sänker tempot och sedan går långsamt mot leksaken. Men vi kommer även fortsättningsvis att nöta delarna och bara då och då prova att sätta ihop dem.

Majken var nummer två. Vi tränade gripande och hålla fast. Sedan tittade vi på att hon ska kunna springa rakt ut till en plattform, stå kvar utan att vrida på huvudet mot mig och sedan springa fram till en godisskål för att äta sin belöning. Vi är på god väg!

Selma var sist och vi tittade helt kort på position nummer tre i HTM (hunden går med sin bog bredvid mitt högra ben) och var jag ska belöna så att hon bibehåller positionen. Vi tittade också lite på position nio (när hunden går mellan förarens ben) och där ska jag räta upp mig lite samt öva på att jag ska kunna ha mina händer var som helst medan vi går.

Traditionsenligt stannade vi sedan till för rastning vid gravfältet.

Det blev också ett snabbstopp på Printz vedugnseldade surdegsbageri.

Pedagogisk ugn utanför bageriet så att en vet att en hamnat rätt.
Vacker utsikt över Mälaren bakom bageriet.